Търсене в този блог

четвъртък, 27 януари 2011 г.

ОТ БЪЛГАРИЯ до АНГЛИЯ,от ПИРИН до МАНЧЕСТЪР,БЕРБАТОВ НЕПОБЕДИМ


   Цяла България съжалява, че във времето, в коeтo Димитър Бербатов играе най-силнияфутбол в ка­риерата си, вече не е нацио­нал. Дори така обаче Митко продължава да е най-добрият ни посланик зад граница. В сря­да деветката вкара 18-ия и 19-ия си гол в Премиършип за Манчестър Юнайтед и на практика сам обърна надъхания тим на Блекпул. Според Фъргюсън това е бил от онези мачове, в които се печели титлата.

Освен обаче за червените дяволи (преследващи рекордна 19-а титла), поредният реци­тал на Бербо бе ключов и за личната му визитка. С двете попадения срещу „мандарините” той вече официално е най-ре­зултатният български футбо­лист в чуждестранни първен­ства. Това е 11-ят му сезон, откакто напусна родината през зимата на 2000 г. Отто­гава в Първа Бундеслига и Висшата лига той натрупа 136 шампионатни попадения, с което изпревари другата наша икона - Христо Стоичков. Камата има 134 попадения, peaлизирани по терените на Примера дивисион, Серия А, Джей лигата и МЛС. Още с 5-те си гола срещу Блекбърн по-рано през сезона Бербатов бе издухал и Любо Пенев. 

Тараньт от златното ни поколение наниза феноменалните 129 попадения по испанските терени с екипите на Валенсия, Атлетико Мадрид, Компостела и Селта, за да се превърне във водещия реализатор на 90-те години в Примера дивисион. 

Четвъртият изявен наш голаджия (също част от четвъртите в света) - Петър Александров, остана далеч назад с 96 попадения, вкарани предимно в швейцарския елит. Той обаче все още превъзхожда всички изброени по друг показател -ставал е два пъти голмайстор на чуждо първенство (през сезони 1994/95 и 1995/96), макар и не от ранга на Примера дивисион или Премиършип. 

Сега Бербатов е на път да го повтори, тъй като основният му конкурент за голмайсторската корона във Висшата лига - Карлос Тевес, вече е на 5 попадения зад него.

Паралелите между водещите ни голаджии са повече от любопитни. Ако трябва да ги класираме само по голове в Европа, то Стоичков ще падне чак до четвърта позиция, тъй като попаденията му в Примера дивисион и Серия А са 88. Разбира се, трябва да уточним, че от четиримата само Камата не е класически таран. Освен това Стоичков има само 4 сезона, в които прехвърля границата от 10 гола (ако не броим последните му години в МЛС). От своя страна Бербатов играе на постоянно ниво вече цяло десетилетие, при това не в комерсиални експерименти като Джей лигата, а в най-силните шампионати на планетата.

Митко вече има 7 сезона с повече от 10 пoпaдeния, а това почти сигурно ще се окаже третата му кампания, в която нанизва 20 или повече - нещо, което не се е yдавало на нито един българин дoсега. Любо Пенев е прескачал 10-те гола също в 7 случая, но само веднъж е отбелязвал 20. На Бербатов му трябват само още два гола, за да изравни най-резултатния си сезон зад граница - 2005/06, когато вкара 21 пъти с екипа на Леверкузен в Бундеслигата. Ако запази сегашния си ритъм, Митко не само ще го постигне, но и ще счупи друг рекорд - този за най-много български голове в рамките на един сезон, притежание на Петър Александров. През сезон 1994/95 таранът на Ксамакс вкара 24 пъти.

Друг интересен ракурс е, че Бербо сериозно се намеси В бит­ката за "Златната обувка" този сезон. 19-те му гола го изравни­ха със самия Лионел Меси в кла­сирането и пpeд него е един­ствено Кристиано Роналдо. През октомври сесмяташече лидерите на Реал Мадрид и Барса еднолично ще водят битката, но ето че само за месец бяханастигнати от нашия. Симптоматично е, че напоследък дветемегазвезди на Примера дивисион почти спряха да вкарват,докато точнов този периодБербо се скъсва да бележи.
    Манчестър Юнайтед успя да постигне брилянтна победа с 3:2 над Блекпул в отложена среща от 16-ия кръг на Висшага лига.

Двубоят се игра на "Блумфийлд Роуд", а домакините започнаха много силно в него и поведоха с два чисти гола.

След това обаче геният наБербатов и ефективността на Чичарито помогнаха на гостите да постигнат пълния успех в срещата.

Домакините започнаха срещата много силно и имаха няколко чисти положения и донякъде шокиращо успяха да открият резултата още в 15-ата минута на мача.

Голмайстор стана не кой да е, а юношата на Манчестър Юнайтед Крейт Каткарт, който пристигна на "Блумфийлд Роуд" през лятото именно от "Олд Трафорд".

По всичко изглеждаше, че мачът ще завърши при равенство, но в 88-ата минута Димитър Бербатоввкара просто брилянтен гол, с който донесе победата на своя отбор. Скоулс намери тарана пред наказателното поле, като срещу Митко имаше само един защитник. С едно движение в типичния си стил българинът излезе на стрелкова позиция и при следващото докосване топката се озова в мрежата на Кингстън за 3:2 и за 19-ия гол на сънародника ни във Висшата лига (Тевес е втори в листата на голмайсторите с 14 попадения).

Реферът даде цели 10 минути продължение на срещата, като през цялото време до самия край на мача гостите владееха инициативата, но не успяха да вкарат нови голове.

След този мач Юнайтед е лидер в класирането с 51 точки, на 5 пункта от втория Арсенал.

Той засече много добро центриране от корнер на Чарли Адам с глава и успя да прониже мрежата на Едвин Ван Дер Сар, за да изведе "мандарините" напред в резултата.

Като цяло натискът на домакините продължи през първото полувреме и на няколко пъти центриранията на капитана на Блекпул Чарли Адам се оказваха голям проблем за отбраната на "червените дяволи".

Дори Неманя Видич бе близо да си вкара автогол, след като засече с глава към собствената си врата едно центриране на шотландеца, но Ван Дер Сар успя да предотврати автогола.

По всичко изглеждаше, че Юнайтед има сили да изравни резултата, но в 43-ата минута Дъдли Кембъл удвои преднината на домакините.

Той засече с глава центриране на Адам и даде още по-комфортна преднина на Блекпул.

Второто полувреме обаче бе доста по-добро за гостите от Манчестър. Сър Алекс направи много умен ход със смяната на Уейн Руни и пускането на играна Хавиер Ернандес.

Мексиканецът успя да раздвижи играта на Юнайтед и помогна отборът да реализира попадения. В 72-ата минута Димитър Бербатов бе намерен от Дарън Флетчър в малкото наказателно поле и без проблеми реализира, отклонявайки топката във вратата на домакините.

Две минути по-късно Хавиер Ернандес бе изведен от Райън Гигс на добра позиция и преодоля Ричърд Кингстън, за да изравни резултата.

1 коментар: